Co to jest koenzym Q10?
Koenzym Q10 (ubichinon) -to związek o charakterze witaminy, który znajduje się w większości organizmów począwszy od bakterii aż do ssaków. Znajduje się również w każdej ludzkiej komórce . Odkryty został w 1940 roku a wyizolowany z mitochondrium komórek serca bydła przez amerykańskiego naukowca , dr F.Crane. W 1958 roku został a poznana struktura tego związku a w późniejszych latach na drodze fermentacji otrzymywano syntetyczny Q10.
Pierwsze możliwości zastosowania Q10 pojawiły się w Japonii, kiedy to w 1960 roku był jednym z elementów leczenia schorzeń układu krążenia. W 1970 roku rozpoczęto prace mające na celu poznanie dobroczynne właściwości koenzymu Q10 oraz jego skutków niedoboru.
W 1978 roku dr Peter Mitchell otrzymał nagrodę Nobla za opisanie mechanizmu działania koenzymu Q10.
Koenzym Q10 rozpuszcza się w tłuszczach dlatego przyjmuje się go podczas jedzenia bądź razem np. z Lecytyną.
Wchłanianie CoQ10 jest powolne. Maxymalne stężenie w osoczu stwierdza się po ok 6-23 godzinach po doustnym podaniu. Po wchłonięciu do krwi Q10 gromadzi się w wątrobie, nadnerczach,śledzionie, sercu płucach i nerkach.
Działanie koenzymu Q10
Koenzym Q10 pełni niezwykle ważna rolę w procesie wytwarzania energii w komórce i w wielu procesach fizjologicznych, wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne – jako przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach, chroni przed atakiem wolnych rodników błony komórkowe, szczególnie błony komórkowe mitochondriów oraz tkankę nerwową.Wykazuje również działanie protekcyjne przed utlenianiem cholesterolu i chroni cząsteczki cholesterolu LDL przed konwercją w formie OXY-LDL, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy tętnic.
Zapotrzebowanie na koenzym Q10
Około 30 roku życia u człowieka zmniejsza się tempo biosyntezy koenzymu Q10 i jego poziom ulega stopniowo obniżeniu .
W 40 roku życia niedobór koenzymu Q10 w komórkach mięśnia sercowego wynosi już około 25% i pogłębia się z każdą dekadą. W wieku 75 lat poziom koenzymu Q10 w sercu wynosi zaledwie połowę optymalnego poziomu osiąganego w okresie młodości.
Główną przyczyną niskiej zawartości Koenzymu Q10 jest niedobór podstawowych substratów potrzebnych do jego syntezy czyli brak odpowiedniej ilości aminokwasów (fenyloalanina, tyrozyna), kwasów tłuszczowych oraz witamin(B2,B6,B12,kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń,fluor)
Do takiej sytuacji może dojść podczas kuracji odchudzających, chorób metabolicznych(fenyloketonurii), czy zażywania niektórych leków.
Niedobór Koenzymu Q10 w organizmie również może wynikać z określonych nawyków żywieniowych np. w diecie zbyt jednostronnej, niskotłuszczowej lub chorób przewodu pokarmowego.
Osobną przyczynę stanowi obróbka żywności – gotowanie lub pieczenie prowadzi do ubytku Q10 do 50%, natomiast podczas suszenia i fermentacji straty mogą być jeszcze większe.
Według niektórych badaczy deficyt CoQ10 może wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania na tę substancję np.podczas intensywnego wysiłku fizycznego oraz w stanach którym towarzyszy przyśpieszona przemiana energii np. w nadczynności tarczycy. Jego niedobór stwierdza się w przebiegu takich chorób jak min. niewydolność serca, choroby mięśni, układu nerwowego czy wątroby.
Młody organizm człowieka sam nieźle radzi sobie z produkcją koenzymu Q10 jednak z upływem lat zdolność ta maleje i dla zachowania zdrowia należy go przyjmować z zewnątrz.
Warto pamiętać,że niektóre leki np. statyny (podawane np. na miażdżycę) hamują wchłanianie koenzymu Q10 dlatego tak ważne jest przyjmowanie go z zewnątrz.
Produkty Cali Vita zawierające Q10 :
Coenzym Q10 ,
Super Q10 Plus,
Sublingual CoQ10,
Mega Protect 4 Life,
Smokreate